Potápěli jsme týden v Dahabu.

Uplynulý týden jsme, jak již název napovídá, strávili tréninkem hlubokých ponorů na lokalitách v egyptském Dahabu na potápěčské základně Lighthouse.

Po příletu na letiště v Sharm El Sheiku a vybavení potřebných příletových procedur, vydali jsme se na strasti plnou cestu do Dahabu. Krajina na této trase byla velmi rozmanitá: písek, písek a zase písek. Po příjezdu do Dahabu jsme již týž den nepotápěli, neboť jsme byli unaveni náročnou cestou především z důvodu, pilného dodržování pitného režimu v průběhu letu spolu s novými přáteli z Loun. A kdo to nestihnul v letadle, tak ten to dohnal na Lighthousu.

Druhý den po příletu jsme zahájili montáží našeho potápěčského vybavení, spočívající v sestavení dvojčat, ustrojení stagí, instalaci závaží, úpravách automatik a pod. . Když proběhly všechny tyto úkony, nechali jsme si nafoukat dvojčata a na lokalitě Lighthouse byl vykonán vyvažovací ponor, tzv. check dive. Ponor netrval příliš dlouho, s maximální hloubkou 29 m.

Vzhledem k tomu, že bylo vše sestaveno, vyváženo, odzkoušeno, nic nebránilo, abychom se třetí den vypravili do hlubin Rudého moře. Jako nevhodnější lokalita, vzhledem k tomu, že jsme začínali a vzhledem k počasí, byl vybrán Grand Canyon. Jelikož vyjma Mazce, byli jsme všichni v Dahabu poprvé, nadchl nás Grand Canyon svou krásou a lehkostí. Ponor trval 82 minut s maximální hloubkou cca 66 m, zkrátka a dobře, proplavali jsme si canyon důkladně tam i zpět.

Nebylo by potápěčské návštěvy Dahabu bez ponoru na Blue Hole. Proto jsme další den vyrazili právě na Blue Hole. Na Lighthouse jsme si nechali nafoukat trimix a dva deco plyny a už jsme mazali na Blue Hole. Spolu s námi vyrazil na Blue Hole z Lighthousu guide pro technické potápěče Američan Jamie. Na Blue Hole jsme se usídlili v pelešárně přímo proti vstupu do vody, připravili výstroj a za pár okamžiků jsme se již nořili v temně modrých hlubinách Blue Hole, proplavali jsme si všem známý arch v hloubce 54 m a již jsme se podél stěny spouštěli do hloubek okolo 70 m. Do Blue Hole jsme se při tomto ponoru již nevraceli. Celkový ponor trval 113 minut s maximální hloubkou 72 m. Mimochodem na kyslíku jsme proplouvali nad úžasnými korálovými zahradami s jedinou drobnou chybičkou a to, bohužel proti proudu, což se nám příliš nelíbilo. Na štěstí nebyl příliš silný. Pokud Grand Canyon na nás zapůsobil, tak Blue Hole nás do slova omámil svou impozantností.

Pátý den jsme si nechali opět namíchat trimix a vypravili jsme se přes Grand Canyon do Neptun Cave, která se nachází v hloubce cca 76 m. Po vyplutí z Neptun Cave jsme měli ještě dost barů a tak nic nebránilo pustit se ještě o kousek hlouběji. Celková délka ponoru 133 minut s maximální hloubkou 81 m. Neptun Cave je jistě velmi zajímavá lokalita s osobitým kouzlem pro ty, kteří se odváží do jejich hlubin.

Šestý den byl odpočinkovým dnem, žádné velké hloubky, prostě jak se říká na pohodu. Rozdělili jsme se na dvě skupiny a vyrazili jsme na Little Canyon i především proto, že bylo celkem klidné moře, což je na Little Canyon podmínkou. Velmi zajímavá lokalita nabízející možnost několika ponorů v různých hloubkách. My jsme zvolili zlatou střední cestu v prostornější části Little Canyonu. Výsledný čas 91 minut s maximální hloubkou 51 m.

Sedmý den ráno bylo moře jako olej, rozhodování bylo tedy jasné, jedeme na jih na lokalitu Caves. Po strasti plné cestě, kdy nám zkolabovalo auto z důvodu ucpané trysky v karburátoru, o čemž místní řidič nic netušil a nerozjelo se ani když se do jeho opravy pustil Mazec, který se mu snažil všemožně domluvit, muselo být přistaveno auto náhradní, s kterým jsme již na lokalitu dorazili. Řidič byl lehce crazy, ale takových je v Egyptě spousta. Caves nás ohromily svými impozantními kavernami v různých hloubkách, které jsme pod vedením zkušeného lídra nejspíš všechny proplavali. No, bylo znát, že Mazec nějaký ten ponor na Caves již podniknul. Pomyslnou třešničkou na dortu byl veliký napoleon, kterého jsme potkali, při dlouhých minutách trávených v 6m na kyslíku. Celkem ponor trval 94 minut s max. hloubkou 65 m.

Jelikož jsme přijeli pouze na týden, čekal nás poslední, osmý den potápění, pro který byla naplánována lokalita nejznámnější a sice opět Blue Hole. Jinak snad ani není možné se s Dahabem rozloučit. A rozloučili jsme se v skutku uctivě, ponor trval 113 minut s tím, že jsme klesli až na samé jeho strmé dno a po něm ještě kousek hlouběji.

Po ponoru bylo třeba vše zase rozmontovat, vyprat ve „sladké“ vodě, usušit a sbalit. Poněkud jsme spěchali, neboť před námi bylo tradiční grilování masa, které Mazec přivezl a Laci perfektně naložil a ugriloval. Závěrečná párty proběhla v přátelském duchu a někteří z nás to kolem půlnoci pěkně rozjeli.

Co říci závěrem ? Závěrem se musíme sklonit před profesionalitou Laciho a jeho týmu ze základny Lighthouse. Vše šlapalo na jedničku, včetně trimixů a nitroxů, které blender Lighthousu míchal naprosto přesně podle našich požadavků a včetně ochoty a kuchařského umění Osmana, který se staral, abychom nestrádali hlady a žízní. Čas utekl, jako splašený kůň, vše je sbaleno, snědeno a vypito a tak nám nezbývá nic jiného, než se druhý den rozloučit a vydat se zpět na cestu domů, avšak s příjemnou myšlenkou v našich hlavách, že se za dva měsíce zase do Dahabu vrátíme tentokrát na delší dobu a jak jinak, než na potápěčskou základnu Lighthouse.

Kdo chce vidět, jak jsme se měli, nechť navštíví naši galerii.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *